menusearch
shushplusonline.ir

تکذیبه پایگاه جهانی چغازنبیل و اداره کل میراث‌فرهنگی گردشگری صنایع‌دستی خوزستان خلاف‌ واقعیت‌ و‌ کذب‌ محض‌ است

جستجو
جمعه ۱۳ تیر ۱۴۰۴ | ۱۶:۰۱:۳۰
۱۴۰۱/۱۲/۸ دوشنبه
(2)
(0)
تکذیبه پایگاه جهانی چغازنبیل و اداره کل میراث‌فرهنگی گردشگری صنایع‌دستی خوزستان خلاف‌ واقعیت‌ و‌ کذب‌ محض‌ است
تکذیبه پایگاه جهانی چغازنبیل و  اداره کل میراث‌فرهنگی گردشگری صنایع‌دستی خوزستان خلاف‌ واقعیت‌ و‌ کذب‌ محض‌ است

میراث خبر:

باز هم پای خرابکاران در میان است! مدارک سرقت آجرهای چغازنبیل موجود است

به گزارش شوش‌پلاس||مجتبی گهستونی، خبرنگار و فعال محیط زیستی استان خوزستان که برای نخستین بار با کتیبه‌های تخریب شده در چغازنبیل روبه رو شده بود، بعد از انتشار تکذیبۀ اداره کل میراث فرهنگی استان خوزستان، به میراث خبر گفت:

تکذیبه‌پایگاه جهانی چغازنبیل و اداره کل میراث‌فرهنگی گردشگری صنایع‌دستی خوزستان خلاف واقعیت و کذب محض است. آنها خبر منتشر شده توسط اینجانب را تکذیب نکرده‌اند بلکه نامه‌ها و تصاویر خود را در خصوص سرقت تعدادی از کتیبه‌های چغازنبیل تکذیب کرده‌اند.

موضوع از این قرار است که در روزهای گذشته بر اساس مکاتبه‌های پایگاه جهانی چغازنبیل با اداره کل میراث‌فرهنگی گردشگری صنایع‌دستی خوزستان و همچنین اداره شوش خبر سرقت «دو عدد آجر نیمه و یک عدد آجر سالم کتیبه‌دار و تخریب یک عدد آجر کتیبه‌دار» را منتشر کردم.

 

میراث خبر، تاکید می‌کند که عکس‌ها و نامه‌هایی در اختیار دارد که تخریب و سرقت را تایید می‌کند، لذا بخشی از مدارک را منتشر می‌کند.

اما یک روز پس از انتشار خبر سرقت و تخریب کتیبه‌های چغازنبیل توسط اینجانب در پایگاه خبری «میراث‌خبر»، پایگاه‌ جهانی‌ چغازنبیل و اداره‌ کل میراث‌ فرهنگی گردشگری صنایع‌ دستی خوزستان جوابیه‎‌ای منتشر کردند و خبر سرقت کتیبه‌های چغازنبیل را کذب محض اعلام کردند. 

این در حالیست که بر اساس بخشی از اسناد موجود که در اختیار «میراث خبر» است، عاطفه رشنویی سرپرست پایگاه جهانی چغازنبیل در نامه‌ای به تاریخ ۱۷دی ماه ۱۴۰۱ که به مراکز مختلف از جمله امور پایگاههای جهانی وزارت میراث‌فرهنگی و فرماندهی آگاهی شهرستان شوش، با شماره نامه مشخص و سپس در نامه‌ای دیگر به تاریخ ۲۷دی‌مــــــــــــــــــاه ۱۴۰۱ که به سرپرست اداره میراث‌فرهنگی شوش و با رونوشت به فرماندهی یگان حفاظت و حراست خوزستان نگارش شده است یادآور می‌شود: «متاسفانه در تاریخ ۱۶ دی ماه ۱۴۰۱، حوالی ساعت ۱۸ الی ۱۹ در جبهه جنوب غربی زیگورات که سالم‌ترین کتیبه‌ها در این بخش قرار دارند فردی مجهول الهویه اقدام به تخریب و سرقت آجرهای این بخش نموده است. این اتفاق توسط نگهبان شیفت عصر به اطلاع رئیس یگان حفاظت مجموعه رسیده و صورت جلسه شده است. این اقدام چنان گسترده است که قسمت‌هایی از ردیف آجری تخریب و فروریخته و با توجه به مقایسه صورت گرفته با تصاویر قبلی به نظر می‌رسد ۲ عدد آجر نیمه و یک عدد سالم کتیبه‌دار نیز به سرقت رفته و یک عدد آجر کتیبه‌دار تخریب شده است.»

سرپرست پایگاه جهانی چغازنبیل در ادامه نامه خود خطاب به اداره کل میراث فرهنگی خوزستان و دیگر بخش‌های اداری با تاکید بر سرقت یادآوری می‌کند که: «اقدام انجام شده موجب لطمه به بنیان اثر مهم تاریخی برای همیشه بخشی از هویت باستانی آن را به تاراج برده است.» عاطفه رشنویی در بخش دیگری از نامه خود تاکید می‌کند: «با توجه به پیگیری این پایگاه از فرماندهی شهرستان شوش و لزوم پیگیری حقوقی موضوع تا حصول نتیجه، دستور فرمایید این مهم از درگاه اداره آگاهی شهرستان شوش پیگیری و نتایج حاصله به این پایگاه اطلاع داده شود.» با وجود اینکه کلیه مکاتبه‌های اداری پایگاه میراث جهانی چغازنبیل و اداره میراث‌فرهنگی شوش از ۱۷ دی ماه تا لحظه انتشار خبر همگی به سرقت و تخریب کتیبه‌ها اشاره دارد اما ساعاتی پس از بازدید مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی سرقت را تکذیب می‎‌کند و از این حادثه دلخراش به عنوان یک تعرض نافرجام نام می‌برد.

 

اما واقعا چه اصراری بر کتمان سرقت کتیبه‌ها است؟

اما چرا پایگاه میراث جهانی چغازنبیل و اداره کل میراث‌فرهنگی خوزستان اصرار بر انکار سرقت و تاکید بر تخریب دارند: «چون تلاش می‌کنند ضعف‌ها و ناتوانی‌های حفاظتی را کمرنگ کنند و از شدت فشارها بر وزارتخانه، اداره کل و پایگاه جهانی کم کنند.»

 

حال ممکن است که این پرسش برای مخاطبان پیش بیاید که چرا با وجود تخریب و سرقت آجرنوشته‌های چغازنبیل، خبر در اسفندماه منتشر می‌شود که جواب این پرسش عدم اطلاع‌رسانی پایگاه جهانی چغازنبیل از وقوع این اتفاق دلخراش و دیر متوجه شدن دوستداران میراث‌فرهنگی از این فاجعه است. ضمن اینکه به محض دریافت خبر و تهیه مستندات که ناشی از سرقت و تخریب آجرنوشته‌ها است، این خبر رسانه‌ای و به اطلاع عموم رسانده شد. نکته دیگر اینکه آجرنوشته های چغازنیبل در تاریخ ۱۶ دی سرقت و تخریب می‌شوند اما در تاریخ ۲۷ دی ماه نامه این سرقت و تخریب به شهرستان شوش که در فاصله ۱۵کیلومتری از محل پایگاه جهانی قرار دارند گزارش می‌شود. لذا یگان حفاظت شهرستان شوش بعد از گذشت بیش از ۱۰روز از این حادثه مطلع شده و در نتیجه مدیر کل میراث‌فرهنگی خوزستان بعد از گذشت بیش از ۵۰ روز، از محل وقوع فاجعه در دیواره جنوب غربی دیدار می‌کند.

گرچه پایگاه جهانی چغازنبیل و اداره کل میراث‌فرهنگی می‌کوشند تا با ایجاد حاشیه و تمرکز بر تخریب و نه سرقت موضوع را در رسانه‌ها کمرنگ جلوه دهند اما باید گفت که سرقت و یا تخریب آجرنوشته‌های چغازنبیل که اولین اثر تاریخی ثبت جهانی در کشور محسوب می‌شود از ارزش خبری و اهمیت این موضوع نمی‌کاهد.

فاجعه اینکه مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خوزستان با وجود آگاهی از گزارش‌های نوشته شده و تصاویر موجود که پایگاه چغازنبیل از محل تخریب و سرقت کتیبه‌ها برداشت کرده است، ایشان پس از بازدید خود از چغازنبیل می‌گوید: «مشخص شد که مجموع آجرکتیبه‌های چغازنبیل هم اکنون در سراسر بدنه این بنا به وضوح و بدون هرگونه تغییری قابل مشاهده هستند و پایش‌های میدانی به‌صورت روزانه و مستمر در حال انجام است.»

 

بیشتر بخوانید

سرقت و تخریب آجر نوشته‌‌های باستانی چغازنبیل

 

سرقت آجر‌های کتیبه‌دار چغازنبیل خلاف‌واقع است